Redovnom upotrebom jabukovog sirća u ishrani dobijaju se razni korisni efekti na zdravlje čoveka:

Smanjenje apetita: Nekestudije pokazuju  da konzumiranje jabukovog sirćeta može uticati na smanjenje osećaja gladi i povećanje osećaja sitosti. To može da dovede  do manjeg unosa kalorija tokom dana, što je ključni faktor u procesu mršavljenja. Regulacijom apetita, na duži rok, organizam se regeneriše i dobija se osećaj povećanog nivoa svesnosti, boljeg fokusa i dužeg trajanja budnosti tokom dana.

Regulacija nivoa šećera u krvi: Jabukovo sirće definitivno  smanuje   nivo šećera u krvi nakon obroka. Usporavajući aktivnost usvajanja šećera u krvotok, jabukovo sirće dovodi do toga da se ne moraju puno menjati navike u ishrani a da istovremeno povećanje telesne težine bude manje. To ne znači svakako da se može neograničeno unositi hrana a da mršavljenje postoji. Jabukovo sirće nije ,, čarobni štapić” koji će omogućiti smanjenje telesne težine, ono je samo dobar alat da se metabolizam usvajanja šećera uspori i na taj način ne dođe do značajnog povećanja telesne težine.  Na ovaj način se pomaže regulaciji insulina u krvi, koji će ,,imati manje posla” u reulisanju nivoa šećera u krvi, te će samim tim insulinska rezistencija biti manje verovatna.

Poboljšanje metaboličke funkcije: Neki istraživači predlažu da sirće može poboljšati metaboličke procese, uključujući ubrzanje sagorevanja kalorija. Ovo može biti povezano sa povećanjem energetske potrošnje, što može podržati gubitak težine. Poznato je da jabukovo sirće stimuliše organizam da proizvodi više toplote, za šta je logično potrebno i više energije koju organizam obezbeđuje tako što topi masne naslage.