Ova salata je osvežavajuća, bogata vitaminima i antioksidansima, a jabukovo sirće joj daje posebnu aromu i dodatne zdravstvene benefite. Savršena je kao prilog uz razna jela, ili kao lagani obrok sam za sebe. Uživajte u svojoj zdravoj kreaciji!
Sastojci:
- 1 srednji crveni kupus
- 2 veće šargarepe
- 1 mala crvena jabuka
- 4 kašike jabukovog sirćeta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica meda
- So i sveže mleveni crni biber po ukusu
- 1 kašičica senfa (opciono)
- Seme suncokreta ili bundeve za posipanje (opciono)
Priprema:
- Crveni kupus očistite, odstranite spoljne listove i isecite na tanke trake. Stavite u veliku posudu.
- Šargarepe očistite i narendajte ili isecite na tanke trakice pomoću julienne ljuštilice. Dodajte ih kupusu.
- Jabuku isecite na tanke režnjeve ili kockice (po želji možete je oljuštiti ili ostaviti koru radi dodatnih vlakana) i pomešajte sa ostalim sastojcima u posudi.
- U maloj zasebnoj posudi pomešajte jabukovo sirće, maslinovo ulje, med, so i biber (dodajte senf ako želite malo pikantniji ukus). Dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.
- Preliv prelijte preko salate i dobro promešajte kako bi se sve ravnomerno obložilo. Ako imate vremena, ostavite salatu da odstoji u frižideru pola sata, tako da se ukusi sjedine.
- Pre serviranja, salatu pospite semenkama suncokreta ili bundeve za hrskavu teksturu i dodatni nutricionistički „boost“.