Jabukovo sirće nastaje  prirodnom fermentacijom svežih plodova jabuke. Plod jabuke sadrži veliki broj antioksidanasa, hranljivih sastojaka, minerala, vitamina i tokom alkoholne fermentacije dok kvasci šećer pretvaraju u alkohol nastaje voćno vino od jabuke poznatije kao cider, najveći deo hranljivih i zdravstveno dobrih sastojaka prelazi u tečnost.

Nastalo, mlado vino od jabuke podvrgava se sirćetnoj fermentaciji u toku koje sirćetne bakterije pretvaraju alkohol u prirodnu sirćetnu kisleinu, i na taj način se matični sok od jabuke dodatno obogaćuje sirćetnom kiselinom koja ima niz zdravstvenih benefita na zdravlje čoveka. Proces fermentacije ne samo da očuva hranljive sastojke, već stvara i puno dodatnih korisnih jedinjenja poput enzima, vitamina, antioksidanasa, polifenola, flavonoida i vitamina C  koji često nisu prisutni u istoj koncentraciji u plodu sirove jabuke.

Takođe, jabukovo sirće ne sadrži u sebi nikakve šećere koji su često nepoželjini u pojedinim režimima ishrane.Jabukovo sirće je proizvod visoke hranljive vrednosti sa veoma malim sadržajem kalorija.